Nuffnang

Saturday, July 5, 2014

KENAPA ZULKIFLI ABD HIR INDIVIDU PALING DIKEHENDAKI @Utaranews @APTerkini


Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki. Pengganas dari Malaysia, Zulkifli Abd Hir masih belum meninggal dunia. Dia masih hidup dan menjadi individu paling dikehendaki di dunia dan pengganas yang sukar ditangkap.

Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) menawarkan RM16 juta sebagai bayaran untuk mendapatkan kepala Zulkifli dan agensi keselamatan itu meningkatkan operasi mereka dalam menjejaki individu berbahaya ini, terutamanya selepas melihat insiden keganasan di Syria dan Iraq.

Mereka khuatir dengan kebangkitan keganasan berikutan seruan Abu Bakar Baghdadi yang kini dianggap sebagai pengganas paling berbahaya di dunia, kepada kumpulan radikal Islam di seluruh dunia untuk bangkit dan berjuang demi negara Islam. Agensi-agensi keselamatan serantau berkata mereka kini sedang meneliti semula pergerakan Zulkifli berikutan insiden di Timur Tengah dan kesannya terhadap Asia Tenggara. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti-Pengganas, Cawangan Khas, Bukit Aman, Datuk Ayob Khan mengesahkan Zulkifli atau lebih dikenali sebagai Marwan masih hidup, walaupun laporan terdahulu mengatakan beliau terbunuh dalam serangan udara pada 2 Februari 2012. Laporan yang mengatakan dia terbunuh beberapa tahun lalu adalah tidak benar dan dipercayai dia masih bersembunyi di selatan Filipina.

Ayob berkata, pasukannya kini sedang mengesan Marwan dan memantau individu yang rapat dengannya. Ketika ditanya sama ada Zulkifli mungkin terlibat dalam gerakan kumpulan militan di negara ini dan menghantar pejuang ke Syria dan Iraq, beliau berkata, polis tidak menolak sebarang kemungkinan. Difahamkan Zulkifli, anak jati Muar, Johor mempunyai seorang isteri di Malaysia tetapi berkahwin dengan tiga warga Filipina sepanjang tempoh persembunyiannya. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.

Bekas jurutera berusia 48 tahun yang mendapat latihan di AS turut dikaitkan dengan kumpulan Abu Sayyaf yang kini aktif di Filipina. Beliau juga merupakan pakar dalam membuat bom. Sumber perisikan berkata, ketua Kumpulan Mujahiddin Malaysia (KMM) itu dianggap sebagai pembekal bom kepada kumpulan radikal dan juga seorang pelatih kepada ahli kumpulan tersebut. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.

“Oleh itu penangkapannya amat penting dalam usaha kita memerangi keganasan. Dia adalah sebahagian daripada kumpulan Jemaah Islamiyah yang bertanggungjawab dalam serangan bom di Bali yang menyebabkan 200 orang maut,” kata seorang penganalisis. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.

Adiknya, Rahmat Abdhir, seorang warga AS, kini ditahan di Guantanamo, berikutan penangkapannya di California kerana terlibat dalam konspirasi menyediakan bekalan sokongan kepada pengganas. Zulkifli, sama seperti ahli KMM yang lain, dilaporkan berlepas ke Afghanistan pada lewat 1980-an untuk menyertai misi menentang Rusia. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.

Sekembalinya ke Malaysia, Zulkifli menubuhkan KMM bertujuan untuk membentuk negara Islam serantau melalui keganasan. Ahli KMM dikaitkan dengan pembunuhan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lunas, Dr Joe Fernandez pada 2002, penggeboman di sebuah gereja dan sebuah kuil Hindu serta serangan di balai polis Guar Chempedak pada 4 Februari 2001. Kenapa Zulkifli Abd Hir Individu Paling Dikehendaki.

No comments:

Post a Comment