Nuffnang

Tuesday, May 14, 2013

Tipu!!! Tipu!!! Tipu!!! terus TERTIPU!!!-Pusingan Akhir PRU13 JELAS


Sebelum PRU13 kita mendengar komen dari penyokong PR terhadap calon kuala kurau iaitu Cikgu Salleh.Komen dan pandangan mereka adalah teka-teki faktor kenapa orang melayu menolak calon kuala kurau itu.Banyak memberi komen yang positif dan ada juga komen negatif.Apa yang menariknya iaitu komen negatif mengenai cara Cikgu salleh ini menjaga kaum cina di Kuala Kurau.


Pandangan mereka cukup mudah kata mereka Cikgu Salleh ini mementingkan kaum cina berbanding dengan kaum melayu dikawasan itu.Komen mereka itu ada benarnya ada kurang benarnyaWalaupun apa jua pandangan yang diberi sokongan kaum melayu terhadap beliau sangat baik di kawasan itu.Dijanjikan pelbagai sokongan kepada Cikgu Salleh Pelbagai kata manis kepada Cikgu Salleh oleh kaum cina disitu.Segala kemudahan telah diberi,Segala janji telah ditepati kepada kaum cina disini hinggakan bangsa sendiri cemburu terasa seperti di anak tiri.Pelbagai Persatuan telah dibantu bagi memudahkan perjalanan mereka,Jalan dibuka luas bak kata dari laut hingga ke darat telah dibantu.


Sepanjang perkhidmatannya di Kuala Kurau kaum cina sangat menghormati beliau diatas hasil kerja dan jasa yang telah dilakukan untuk memastikan kesejahteraan kaum cina dibawah kawasan perkhidmatannya.Apa saja diberi apa saja dibantu tidak ketinggalan juga kaum melayu disitu.Beliau akan perform 100% selagi terdaya.Beliau tidak mengharapkan balasan hanya mahu mereka terutamanya kaum cina menyokong beliau di PRU13 supaya beliau boleh berkhidmat dengan masyarakat dengan lebih baik.Keputusan PRU13 baru-baru ini adalah pengajaran buat beliau.Situasi Cikgu salleh dan kaum cina dikawasan perkhidmatan beliau adalah begini :


suatu hari cikgu salleh jumpa dong zhuang. maka berlakulah perbualan.

dong zhuang : si u cikgu salleh (dalam hati mampus u cikgu salleh).
cikgu salleh : see you to. you are so marvelous ... I like you. I love you. You are so kind.

dan dengan penuh teruja dan kasih sayang yang amat dipeluknya dong zhuang. sambil berulang-ulang berkata : "I love you ..."

sambil tersenyum gembira cikgu salleh memandang muka dong zhuang. dan dong zhuang memandang cikgu salleh dan membalas dengan senyum sinis dan mencebik dengan sekilas.
melihat senyuman dong zhuang itu cikgu salleh merasa cukup gembira dan bangga. merasa seakan dunia dia yang punya. tidak ternampak pun cebikan dari dong zhuang. betapa gembiranya dia. dan dengan penuh ceria dia mengambil wang sejumlah RM 10,000.00 yang dibawanya dari rumah dan dengan penuh gembira diberinya ke pada dong zhuang. Duit itulah satu-satunya yang dia ada dan tiada berbaki lagi.

cikgu salleh bertanyanya kepada dong zhuang, "cukup tak ... er I yakin you tak cukup ... tak apa ..."
cikgu salleh memandang kepada mael disebelahnya dan berkata,

"Mael RM berapa you ada".Sahut Mael,"kejap saya cuba tengok dalam dompet saya"

Mael pun mengeluarkan dompet dari poket seluarnya. Setelah mengeluarkan semua wang dalam dompetnya termasuk duit syiling, duit lama zaman maharaja melaka,dan mengira-ngira maka dapatlah jumlah semuanya RM 1,000.00. Mael pun memberitahu cikgu salleh jumlah wang yang dia ada.Dengan pantas cikgu salleh berkata,

"Er ... itu tak cukup Mael ... apa lagi yang kita ada ..."

Cikgu salleh memandang keliling, dan dia ternampak sebuah kereta wak segan buruk yang dinaikinya tadi bersama Mael.

"Hah itu pun dia ...", kata cikgu salleh.

Dengan tersenyum gembira cikgu salleh berkata kepada Dong Zuang,

 "Hem ... nih saya tambah RM 1,000.00 dan kereta ini hadiah persahabatan saya kepada kamu Dong Zuang''.

Dong Zuang hanya tersenyum sinis memandang cikgu salleh. Gembira tak terkata cikgu salleh melihat senyuman Dong Zuang hatinya berdetuk-detap.Cikgu salleh kemudiannya berpaling kepada Mael, dan berkata,

"Mael perjalanan kita masih jauh ... jom kita pergi ... "

Kemudiannya cikgu salleh memandang mesra kepada Dong Zuang dan berkata, "Terima kasih kerana sudi menerima pemberian saya"

Cikgu salleh kemudiannya berkata kepada Mael, "Hah Mael apa kita tunggu lagi jomlah"
Mael pun berkata, "Kita mahu meneruskan perjalanan ini dengan apa, semua wang kita dah beri kepada dong zuang, kereta kita pun dah kita beri kepada dong zuang, yang kita tinggal hanya kudrat empat kerat dan kaki yang dah tak larat dan kita perlu wang untuk isi minyak dan untuk isi perut."

Cikgu salleh pun berkata kepada Mael, "Ah ... itu small matter sahaja ... dong zuang kang ada kita buleh minta tolong dia"

Cikgu salleh pun memandang kepada dong zuang dan berkata, "tentu kamu buleh tolong saya ... kerana kamu saya kenal sebagai orang yang amat baik."
Dong zuang pun berkata, "Saya buleh tolong kamu ... tetapi jika wang yang kamu minta ... kamu kenalah bayar balik dan bunga untuk pinjaman tu saya tetapkan sebanyak 10% ... kereta yang saya ada tu saya buleh bagi sewa ... murah sahaja ... RM 100.00 sehari."
sambil menunjukkan kepada kereta Wak Segan yang baru diberi oleh cikgu salleh tadi dan sambil mengambil wang yang baru dihulur oleh cikgu salleh sebentar tadi.

INI PENGHARGAAN YANG DIBERI PADA 5 MEI OLEH KAUM CINA KEPADA BELIAU.

KEPUTUSAN UNTUK PETI UNDI PIANDANG INDAH

Pengundi Melayu - 443 orang / Pengundi Cina -2690 Orang / Pengundi India- 76

- KEPUTUSAN PRU13- BN - 478 undi - PR - 2273.undi.

PETI UNDI TANJUNG PIANDANG

Pengundi Melayu - 401 orang / Pengundi Cina - 2038 orang / Pengundi India - 18

-KEPUTUSAN PRU13 - BN - 331 undi - PR- 1672 undi .

PETI UNDI. COAST ROAD KUALA KURAU

Pengundi Melayu - 317 orang / Pengundi Cina -1829 orang / pengundi india - 18

-KEPUTUSAN PRU 13. - BN - 359 undi - PR - 1411 undi .

PETI UNDI KUALA KURAU

Pengundi Melayu - 1406 orang / Pengundi Cina 888 orang - Pengundi India - 111

-KEPUTUSAN PRU 13 .- BN - 1050 undi - PR - 925 undi ( BN Menang).

PETI UNDI SIMPANG TIGA K.KURAU.

Pengundi Melayu - 1581/ Pengundi Cina - 69 orang/ pengundi India - 8

-KEPUTUSAN PRU 13. BN - 877 undi - PR -533 undi ( BN Menang ).

Sekiranya mereka menuduh Barisan Nasional adalah parti perkauman apakah yang selayaknya gelaran buat bangsa cina disini? Penipu? Pengkhianat? Walau apapun gelaran sesuai untuk mereka ini apa yang perlu dilakukan oleh BN teruskan bekerja dan calon pilihan bangsa cina disini hanya perlu melihat dan mendesak supaya calon pilihan mereka bekerja seperti mana yang mereka harapkan.Pada calon BN yang kalah teruskan perjuangan membela nasib rakyat dan ini adalah pengajaran kepada calon BN supaya belajar dari kesilapan iaitu terlalu mempercayai bangsa penipu.Walau bunyinya agak kasar,ini realiti persoalan yang timbul.Sekiranya tuduhan terhadap BN ''Perkauman'' sila namakan jenis apakah yang lebih sesuai terhadap kaum cina dikawasan itu.


1 comment: